ast loading screen spinner image

Program Penyerapan

MLCS menyediakan platform untuk guru menimba pengetahuan dan pengalaman secara berterusan. Dalam usaha ini, MLCS telah menyediakan dua program penyerapan ke luar negara untuk guru-guru BM di Singapura. Program penyerapan ini bertujuan untuk:

  • meningkatkan pedagogi pengajaran dan penilaian bahasa Melayu
  • menambah dan meraih pengetahuan mengenai bahasa dan kesusasteraan bahasa Melayu
  • berkongsi pengalaman pengajaran dan pembelajaran bahasa Melayu dengan rakan-rakan guru bahasa Melayu di luar Singapura
  • membina jaringan kerja dengan sekolah, maktab rendah dan institusi pendidikan di luar negara
  • mempelajari budaya masyarakat Melayu di rantau ini.


Program Penyerapan Ke Negara Brunei Darussalam

immersion20

Setiap tahun, MLCS memberi peluang kepada guru-guru BM untuk mengikuti Program Penyerapan Ke Brunei Darussalam. Program ini mula diperkenalkan pada tahun 2011 dalam rangka mengeratkan hubungan dua hala antara negara Singapura dan Brunei Darrussalam dalam bidang pendidikan.

Guru-guru bahasa Melayu dari sekolah rendah dan menengah diberi peluang untuk menimba pengetahuan, pengalaman dan memperkukuh kemahiran dalam pengajaran dan pembelajaran BM. Susulan daripada prgram penyerapan ini, para guru membina bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran yang kemudiannya dikongsi dengan guru-guru Bahasa Melayu yang lain dalam bentuk perkongsian profesional dan bengkel.

Program Penyerapan untuk Guru Kanan dan Guru Peneraju

immersion33

MLCS juga menyediakan platform untuk Guru Kanan dan Guru Peneraju mengikuti program penyerapan ke institusi atau badan-badan pendidikan di rantau ini. Sejauh ini, MLCS telah menyediakan platform untuk Guru Kanan dan Guru Peneraju mengikuti program penyerapan ke beberapa tempat di rantau ini termasuklah di:

  • Universiti Pendidikan Indonesai (UPI), Bandung, Indonesia
  • Lembaga Adat Melayu, Pekanbaru, Indonesia
  • Universiti Pendidikan Sultan Indris (UPSI), Perak, Malaysia

Program ini ditaja oleh Jawatankuasa Penggalakan Pembelajaran Bahasa Melayu (MLLPC).